Vizbulīte festivālā Grieķijā

VIZBULĪTE PIEDALĪJĀS FESTIVĀLĀ GRIEĶIJĀ.

Vizbulītes vidusskolas grupa pēdējo vasaras nedēļu no 20.-27. augustam aizvadīja 19. Internacionālajā Folkloras festivālā Grieķijā.
Internacionālais folkloras deju festivāls norisinājās Grieķijas pilsētā Agrinio. Festivālā kopā piedalījās 9 valstis – Latvija, Lietuva, Ekvadora, Jaunzēlande, Serbija, Īrija, Havaju salas, Armēnija, Itālija, un 10 grupas no Grieķija.
Dejotāji ceļu sāka jau 20. augusta rītā ar lidojumu no Rīgas uz Atēnām. Jau izkāpjot no lidmašīnas, bija jūtams Grieķijas karstums. Tās pašas dienas vakarā nonācām Agrinio un apskatījām pilsētu nakts tumsā, kā arī iekārtojāmies skolā, kur pavadījām visu nedēļu. Pirmā nakts bija vislielākais šoks, jo neviens nebijām pieradis pie lielā karstuma, kas bija Grieķijā.
Nākamo rītu sākām ar brokastīm, tad gide kas aizveda mūs uz pilsētas centru, kur bija iespēja apskatīt skatuvi uz kuras vēlāk dejojām. Pa dienu visi atpūtāmies. Daži pie baseina, bet citi turpat skolā.
Otrais rīts sākās ar grieķu tradicionālo deju Sirtaki , ko mums mācīja mūsu gide Gogo. Vēlāk divi pāri no mūsu grupas tika izvēlēti vizītei pie Agrinio mēra. Tur bija iespēja redzēt pārējās festivāla dalībvalstis. Katra grupa saņēma arī nelielu dāvanu groziņu ar tradicionāliem grieķu saldumiem. Pēc vizītes pie mēra, devāmies uz skolu, lai gatavotos festivāla atklāšanai. Piedalījāmies gājienā un vēlāk uzstājāmies ar desmit minūšu programmu.
Pirms un pēc dejošanas bija lieliska iespēja redzēt pārējo tautu dejas un iepazīties ar dejotājiem no visas pasaules.
Trešajā rītā mēs modāmies ar skaļu mūziku. Tad lecām autobusā, lai dotos uz pilsētas centru, kur notika dejošanas meistarklases. Vairākas tautas rādīja un mācīja pārējiem savas tradicionālās dejas. Mēs apguvām Jaunzēlandes, Itāļu, Serbu, Armēņu, Lietuviešu, Havaju salu un Ekvadoras dejas. Pēc meistarklases devāmies peldēt uz pilsētu Missolonghi, kur baudījām silto un visnotaļ sāļo Vidusjūras ūdeni. Vakarpusē mūs aizveda uz restorānu, kur baudījām skaistas vakariņas kopā ar visām grupām. Pēc vakariņām devāmies uz blakus pilsētu, lai nodejotu savu 30 minūšu programmu. Šis koncerts bija izaicinošs, jo pat 21.00 vakarā gaisa temperatūra bija 30 grādi. Mēs kārtīgi pasvīdām, bet turpinājām dejot ar smaidiem sejā, jo grieķu skatītāji bija pārsteigti un priecīgi skatīties, kā dejojam. Skatītāju ovācijas un aplausi palīdzēja mums izturēt karstumu un grūtumu.
Ceturtajā rītā sagatavojāmies dienai, uzvilkām peldkostīmus un atkal ar autobusu devāmies peldēt. Šoreiz braucām nedaudz tālāk uz pludmali Nafpaktos pilsētā. Dienu atkal pavadījām sauļojoties un peldoties dzidrajā ūdenī. Pēcpusdienā devāmies uz skolu un gatavojāmies kārtējam koncertam. Atkal braucām prom no Agrinio, lai aizvestu savas tradīcijas tālāk. Dejojām 30 minūšu programmu, kas sastāvēja no deviņām dejām. Šis koncerts nebija tik nogurdinošs kā pārējie un atkal deva iespēju pārbaudīt savu izturību un izaicināt savu ķermeni dejojot milzīgā karstumā. Pēc koncerta varējām nogaršot skatītāju atnestos groziņus, kas bija pilni ar grieķu uzkodām.
Piektais rīts gluži neatšķīrās no pārējiem. Pēc brokastīm lecām takšos un braucām uz baseinu, kur pavadījām lielāko dienas daļu. Pēc plunčāšanās ūdenī atkal braucām uz skolu, lai gatavotos noslēguma gājienam un koncertam. Noslēguma koncertā vērojām pārējo 9 valstu priekšnesumus un uzstājāmies ar 3 dejām.
Sestajā rītā jau sākām ceļu mājup, devāmies uz Atēnām. Brauciens autobusā bija aptuveni 3 stundas. Pa ceļam baudījām skaistās kalnainās ainavas. Ieradāmies Atēnās un uzreiz devāmies uz Akropoli, kur apbrīnojām augstās kolonnas un uzņēmām daudz bilžu atmiņām. Izstaigājām Akropoli un devāmies uz viesnīcu, pa ceļam apskatot arī Atēnu parlamenta ēku. Vakaru pavadījām apskatot pilsētas centru, braucot ar metro un iegādājoties suvenīrus mājām.
Septītajā rītā pamodāmies viesnīcā, baudījām gardas brokastis uz viesnīcas balkona un devāmies uz lidostu. Lidojums nedaudz aizkavējās, bet gaisā problēmu nebija un visi sveiki un veseli bijām Rīgā. Lidostā atvadījāmies un ceļojums bija noslēdzies.
Atmiņas no Grieķijas ir skaistas un brauciens deva lielisku pieredzi un jaunas zināšanas par citām kultūrām. Varam ar prieku teikt, ka būtu laimīgi atkal atgriezties šajā festivālā. Paldies mūsu vecākiem par materiālo atbalstu, mūsu skolotājām Indrai un Laurai par uzraudzību un izturību un paldies visiem kolektīva biedriem par jautrību.