Kultūras pamatu stundas Siguldas kultūrvidē

Kultūras pamatu stundas Siguldas kultūrvidē

Viens no kultūras pamatu mācību priekšmeta mērķiem ir gūt emocionālu un estētisku pieredzi kultūras un mākslas procesu piedzīvošanā klātienē. Septembrī mūsu skolas skolēniem bija iespēja apmeklēt mākslas darbu izstādes, kuras piedāvāja divas Siguldas kultūras iestādes: Kultūras centrs Siguldas Devons ( Gitas Šmites gleznu izstāde ”Klusā daba ar mierlaika mantojumu”) un Siguldas novada bibliotēka (izstāde ’Zigurdam Zuzem-90’).
Pēc izstāžu apmeklējuma skolēni rakstīja savus iespaidus par redzēto, mācījās izteikt savu vērtējumu un to pamatot. Lūk, dažas skolēnu pārdomas par G.Šmites gleznām:
“Gleznā ir tik skaista krāsu un ēnu mijiedarbība, ka atgādina senu bērnības atmiņu, kad vecmāmiņas mājiņu redzēju vēlā tumsā kā mazs bērns.”
“Ļoti patika glezna “Oktobris”. Skaista krāsu gamma, krāšņs darbs. Rudens raža uz galda veido skaistu kompozīciju. Parasti oktobris man asociējas ar drūmu, pelēku laiku un lietavām, taču šī glezna atspoguļo rudens burvību.”
Skaistums slēpjas vienkāršībā. “Šis mākslas darbs ir tumšs, taču tajā slēpjas daudz spilgtu krāsu. Tas man velk uz līdzību ar vienu no labākajiem mūzikas albumiem – Pink Floyd “The Dark Side Of The Moon”. Tas ir nomierinošs, kluss. Šis mākslas darbs manī rada neizskaidrojamu mieru un tuvības sajūtu. Šķiet, tas paliek krāsaināks, jo ilgāk uz to skatās.”
Siguldietim Zigurdam Zuzem veltītajā izstādē bija iespējams aplūkot gan mākslinieka darbus dažādās tehnikās, gan viņa lietotos darbarīkus, bija iespēja noskatīties dokumentālo filmu fragmentus par Z.Zuzes daiļradi. Bibliotekāres piedāvāja skolēniem arī iespēju pašiem izmēģināt Z.Zuzes iecienīto zīmēšanas tehniku- gleznošana ar ogli.

Informāciju sagatavoja kultūras pamatu skolotāja Inese Berga