8. b un 9. c klase īpaši svin 4. maiju

8. b klase saka: “Jau 30 gadus mēs dzīvojam brīvā Latvijā, tāpēc 4.maijs ir svētki ikvienam. Kā šo dienu padarīt īpašu – tas ir katram jāizdomā pašam, jo svarīga ir sajūta, ka Latvija esam katrs atsevišķi, bet kopā . Arī 8.b klase 4.maija svētkus svinēja dažādi: ģimene sēdās pie balti klāta galda, devās pastaigā vai sportoja.”

9. c klases skolēns M. Priekulis savā un klases biedru vārdā raksta: “4.maijs ir nozīmīga diena visai Latvijai. 1990. gadā šajā datumā atdzima Latvijas Republika. Latvijas PSR Augstākā padome ar 4 balsu pārsvaru (kopumā bija nepieciešamas 134 balsis) pieņēma deklarāciju “Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu”. Tomēr jāpiemin, ka ceļš līdz mūsu valsts neatkarības de facto atjaunošanai neaprobežojās ar 201 deputāta sanākšanu un “podziņas nospiešanu”. Tas sākās jau ap 1987. gadu, kad Padomju Savienībā aizsākas demokratizācijas procesi, publiskajā telpā izskanēja arī uz neatkarību un brīvību balstīti viedokļi. Latvijas Tautas frontei, kura tika dibināta 1988. gada 8. oktobrī, bija svarīga un izšķiroša loma Atmodas procesos, kā arī Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanā.

Arī mēs, 9.c klase, 4. maiju atzīmējām mūsu ģimenēs, ievērojot visus Covid-19 pandēmijas dēļ izsludinātās ārkārtējās situācijas noteiktos ierobežojumus – svinējām visi kopā, bet katrs atsevišķi. Klājām baltu galdautu, likām galdā latviešu tradicionālos ēdienus un klausījāmies mūsu vecāku stāstos par to, kā viņi atceras šo valstiski nozīmīgo dienu pirms 30 gadiem. Apkopojot mūsu 4. maija svinību bildes, izveidojām kolāžu.

4.maija svētku ietvaros, atzīmējot 30. gadskārtu kopš Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas, aicinājām klasesbiedrus veikt kādu darbu, kura gala rezultāts būtu skaitlis trīsdesmit. Anna Ozoliņa uzzīmēja skaistu 4. maija svētku galda zīmējumu, izmantojot 30 zīmuļus, savukārt Daniela Denīze Kunsta, Elizabete Anna Bāliņa, Aksels Vītums, Aksels Nora, Oskars Naglis, Matīss Urbanovičs, Kristaps Āboliņš un Edvards Neimanis ar velosipēdiem nobrauca 30 kilometru garu maršrutu (ievērojot 2 metru distanci viens no otra un vairāk nekā 20 metru distanci no pārējiem) pa Siguldas apkārtni. Enija Duļbinska un Luīze Indriksone veica 30 kilometru garu velobraucienu pa Siguldas gleznainajām ielām. Krišjānis Salenieks noskrēja 30 minūšu garu skrējienu pa Siguldas ielām, gravām un mežiem.

Aicinām arī jūs novērtēt to, ka brīvība nav pašsaprotama. Ilgā un neatlaidīgā ceļā mums bija pasaulei jāpierāda tas, ka mēs vēlamies savas pašnoteikšanās, savas brīvības iespējas. Šis ceļš noteikti nebija viegls, taču 1990. gada 4. maijā notika tas, ko latvieši klusībā cerēja un gaidīja piecdesmit gadus – mēs atguvām brīvu, demokrātisku un neatkarīgu valsti – Latvijas Republiku.”

Paldies mūsu aktīvajiem skolēniem un skolotājiem par svētku sajūtas radīšanu arī attālinātas mācīšanās laikā!

 

 

2 thoughts on “8. b un 9. c klase īpaši svin 4. maiju

  1. Atbalsojums: tinder how to

Comments are closed.